Haber

14 Mayıs’ta seçim yasakları

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs seçim günü için bir dizi yasak kararı aldı. Buna göre alkollü içki satmak veya içmek, silah taşımak, eğlence yeri açmak gibi bir dizi faaliyet yasaklanacak. Yasağa uymayanlar hapis veya para cezası ile karşı karşıya kalacak.

YSK’nın seçim yasaklarına ilişkin kararı 10 Mart’ta alındı. Bu karara göre, seçimin yapılacağı 14 Mayıs 2023 Pazar günü sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar geçerli olacak yasaklar, gün, aşağıdaki gibidir:

– Her ne şekilde olursa olsun alkollü içki satışı yapmak, alkollü yerler ve genel mekanlarda her türlü alkollü içkiyi satmak, vermek ve içmek yasaklanacak.

– Güvenlik ve düzenin sağlanmasından sorumlu olanlar dışında hiç kimse; ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, baskın ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya yaralayıcı aletler, köy, kasaba ve şehirlerde yakıcı, yakıcı, yakıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirli, her zaman hastalık yapıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik silahlar. taşıyamayacaktır.

– Oy verme günü kahvehane, kahvehane ve internet kafe gibi halka açık tüm eğlence mekanları kapalı olacaktır. Eğlence yeri özelliği taşıyan lokantalarda sadece yemek servisi yapılabilir.

Seçim günü nikah kıyılabilir mi?

– Seçim yasaklarına ve bu kurallara uyulmak kaydıyla, oy verme günü saat 18.00’den sonra nikah kıyılabilir.

– Oy verme günü saat 18:00’e kadar radyo ve her türlü yayın organlarında seçimler ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, varsayım ve yorum yapılması yasaklanacaktır.

– 18.00-21.00 saatleri arasında radyo ve her türlü yayın organlarında YSK tarafından seçimlere ilişkin yapılacak haber ve duyurular yayınlanabilir.

– 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacaktır. Ancak YSK gerekli gördüğü takdirde yayınların saat 21.00’den önce çıkmasına karar verebilecek.

Seçim yasaklarına uymayanlara ceza

Seçim yasaklarına uymamak kanunda suç olarak düzenlenmiştir. Buna göre, oy verme gününde umuma açık yerlerde alkollü içki veren, satan veya içen veya alkollü içkileri rasgele açık veya kapalı şişelerde satan veya satın alanlar, oylama kapsamında 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile yargılanacak. dönem. Silah taşıma yasağına uymayanlara 25 günden az olmamak üzere adli para cezası verilebilir.

Propaganda yasağı ne zaman?

Öte yandan seçim propagandası 13 Mayıs günü saat 18:00’de sona erecek. Bu süreden sonra hiçbir siyasi parti veya aday seçim kampanyası kapsamında miting gibi propaganda faaliyetleri yapamayacak. Seçim yasakları 14 Mayıs saat 24:00’te sona erecek.

DW Türkçe’ye mani olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu