Haber

2024’ün ilk günlerinde dört polis intihar etti: Müdür, komiser, TEM üyesi

Emniyet Müdürlüğü içerisindeki baskı, mobbing ve zorlu çalışma koşulları nedeniyle her yıl gündeme gelen polis intiharları, 2023 yılında diğer yıllara göre azaldı. Bir süredir medyada gündeme gelmeyen intiharlara dün bir yenisi daha eklendi. Sakarya’nın Geyve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olarak görev yapan İlker Tarık Ünal, Serdivan ilçesi Kemalpaşa Mahallesi’ndeki evinde ailesini öldürdükten sonra intihar etti. Bu olay 2024 yılının ilk saatlerinden bu yana gerçekleşen dördüncü intihar.

İlker Tarık Ünal.

ANKARA’DA TUHAF BİR İNTİHAR SÖYLENTİSİ

2024 yılının ilk intihar haberi yeni yılın ilk saatlerinde geldi. 1 Ocak’ta Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görev yapan bir çalışanın intihar ettiği bilgisi yayıldı. İntihar ettiği iddia edilen polis memurunun kimliğine ve duruma ilişkin Ankara Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü’nden herhangi bir açıklama yapılmadı. Polis kaynakları konuyla ilgili bilgi vermedi.

‘KRİTİK’ ŞUBEDE İKİNCİ İNTİHAR

Olaydan bir hafta sonra 8 Ocak’ta Mersin’den bir intihar haberi daha geldi. İntiharın dikkat çeken detaylarından biri de polisin kritik şubelerinden Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde (TEM) gerçekleşmiş olmasıydı. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nde görev yapan polis Efe Önsel, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Boğsak sahiline giderek tabancasıyla intihar etti. Aslen Maraşlı olan bir çocuk babası olan Önsel, İstanbul Başıbüyük Mezarlığı’na defnedildi. Yerel medya dışında pek çok medya kuruluşunda olaya yer verilmedi. Olayın cinayet olasılığı olarak araştırılıp araştırılmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Efe Önsel.

KIZINA MEKTUP BIRAKAN SAVUNMA ŞUBESİ MÜDÜRÜ İNTİHAR ETTİ

9 Ocak’ta Afyon Emniyet Müdürlüğü’nde Savunma Şube Müdürü olarak görev yapan Ömer Kapsal intihar etti. Evinde intihar eden Kapsal’ın önceki gün İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile görüşerek yıllık iznini kullanmak istediği öğrenildi. 20 günlük izin alan Kapsal, şoföre sabah 08.30’da kendisini evinden almasını söylerken, 08.30’da eve gelen şoför ise “10.00’da gelin” dedi. Şoförünün “Daha işim bitmedi” diyerek kendisini uzaklaştırmasının ardından intihar ettiği belirtildi. Kapsal intihar etmeden önce bir mektup yazmıştı. Kapsal’ın mektubunda kızına “Canım kızım, seni çok seviyorum” diye hitap ettiği ve mektubunda maddi detaylara yer verdiği belirtildi. Kapsal’ın sık sık görev yerinin değiştiği ve bu nedenle mobbinge maruz kaldığı tezi de gündeme geldi.

Ömer Kapsal.

‘İNTİHARLAR ARAŞTIRILMALI’

Bir ay içinde yaşanan 4 intiharla ilgili Gazete Duvar’a konuşan Polis Sendikası Başkanı Faruk Sezer, 2023’te diğer yıllara göre intiharların azaldığını belirterek, “2022’de 105 polis intiharı yaşandı. 2023’te bu rakam daha düşüktü. Bunların arasında cinnet vakaları da vardı” dedi. Yıllardır ısrarla intiharların ardındaki nedenlerin detaylı araştırılması gerektiğini dile getirdiklerini vurgulayan Sezer, şöyle devam etti:

“Şeffaf bir kuruluş olmadığımız ve araştırma, soruşturma çabamız olmadığı için intiharlar gerektiği gibi araştırılmıyor. Bundan hiçbir araştırma yapılmadığını anlıyoruz; İntiharlarla ilgili çeşitli açıklamalar yaptığımızda polis başları dertteyse cevap veriyor. Cevaplarına baktığımızda cevaplarının tamamen aynı olduğunu görüyoruz. Cevaplarda Avrupa’da intihar oranının yüz binde 45 olduğu, Türkiye’de ise bu oranın yüz binde 15 olduğu söyleniyor. İntiharlar bu oranlarla karakterize edilir. İntiharların nedenleri de insan olarak görülüyor. ‘Psikolojik sorunları vardı’, ‘Borçları vardı’, ‘Ailevi sorunları vardı’ şeklinde sınıflandırıyorlar. Kaçınılması kolaydır. Detaylı araştırma yapılmalı.

‘SORUN BİLİYORSA NEDEN SİLAHA YAKIN TUTUluyor?’

Türkiye’de borcu olmayan kimse yok. Dünyada borcu olmayan kimse yoktur. Ailesiyle kavga etmeyen var mı? İntihara veya deliliğe yol açabilecek zihinsel durumu mu araştırıyorsunuz? Bunu ısrarla sorduk. 12 yıldır soruyoruz ama cevap alamıyoruz. Açıklamalarda ‘Psikolojik sorunları vardı’ deniliyor, yani sorunları olduğu biliniyor. Peki neden onu silaha yakın tutuyorsun? Neden onu tedaviye göndermiyorsun? Bu intiharlar araştırılmadıkça hiçbir gelişme beklenemez. “İntiharlar araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

geyve-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu