Ekonomi

ECB üst üste sekizinci kez faiz oranlarını yükseltti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonun etkisiyle üç ana politika faizini 25 baz puan artırırken, faiz oranlarını sekizinci kez yükseltti.

ECB’den yapılan açıklamada, bankanın üç ana politika faizini 25 baz puan artırdığı belirtildi.

Açıklamada, refinansman faiz oranının %4’e, mevduat faiz oranının %3,50’ye ve marjinal fonlama faiz oranının %4,2,5’e yükseltildiği kaydedildi.

ECB’nin ekonomide resesyon beklentisine rağmen Temmuz 2022’den bu yana toplam 400 baz puan faiz artırımına giderek en hızlı sıkılaştırma adımını atması dikkat çekiyor.

Bankanın mevduat faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,5’e yükseltmesi de dikkat çekti.

Faiz artışı bekleniyor

Para piyasaları çoğunlukla 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, daha önceki faiz artırımlarının Euro Bölgesi ekonomisindeki ‘teknik durgunluk’la birlikte etkisini göstermeye başlamasına rağmen ECB’nin faiz artırımlarına devam etmesi dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırım atağı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün 10 kez üst üste faiz artırımlarının ardından faiz artırımlarını askıya alıp politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığında değiştirmemesinin ardından geldi. .

ECB, 8. faiz artırım kararıyla Euro Bölgesi’nde geçen ay yüzde 6,1 olan enflasyonun daha da artmasına tepki göstererek, gelecekte daha fazla politika sıkılaştırmasının sinyallerini verdi.

ECB karar metninde, “Faiz kararları, gelen ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü ışığında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesine dayalı olarak alınmaya devam edecektir.”

Banka yönetim kurulunun, enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2’ye geri dönmesini sağlamak için yetkisi dahilindeki tüm enstrümanları ayarlamaya hazır olduğunu belirten karar metninde, Varlık kapsamında satın alınan varlıkların sermayesinin, Satın Alma Programı (APP) Temmuz 2023’ten sonra yeniden yatırılmayacaktır.

Çekirdek enflasyon

ECB, faiz kararıyla birlikte Euro bölgesi enflasyon ve büyüme tahminini de yayınladı.

Bankanın enflasyon tahmini bu yıl için yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e, 2024 için yüzde 2,9’dan yüzde 3’e yükseltildi. 2025 için yüzde 2,2 olarak açıklandı.

Banka’nın değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tahmininin önceki tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Çekirdek enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e yükseltildi. Gelecek yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e, 2025 için yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e revize edildi.

Ayrıca ECB, bu yıl ve gelecek yıl için Euro bölgesi büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Euro Bölgesi ekonomisinin 2023 büyüme tahmini ise 2024 için yüzde 1’den yüzde 0,9’a, yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e düşürüldü.

Avro Bölgesi’nde ise Nisan ayında yüzde 7 olan yıllık enflasyon, Mayıs ayında yüzde 6,1 oldu.

kurtun-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu