Teknoloji

Kaspersky Çocukların Dijital Tercihlerini Araştırdı

Kaspersky Daily’de Dünya Çocuk Günü’nde yayınlanan yeni bir Kaspersky Safe Kids araştırması, çocukların dijital ilgi alanlarını ve tercihlerini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan çocukların son aylarda tercih ettiği en popüler üç Android uygulaması YouTube (%34,3), WhatsApp (%18,0) ve Instagram (%12,0) oldu. Google Chrome (%51,6), Roblox (%11,6) ve Discord (%11,5) Windows’taki en popüler uygulamalardır.

Bugünün çocukları küçük yaşlardan itibaren dijital cihazlarla yaşıyor. Sanal dünyayı erken keşfeden çocuklar, buradan arkadaş edinme, oyun oynama ve pek çok şey öğrenme fırsatı buluyor.

Araştırma, Mayıs 2022 ile Nisan 2023 tarih aralığını kapsayan anonimleştirilmiş bilgileri (arama sorguları, en sık kullanılan uygulamalar ve en çok ziyaret edilen web siteleri) içermektedir.   dayanır. veri, Kaspersky Güvenli Çocuklar Kullanıcılarının izni ile elde edilir. Verilerin analiz edilmesi, uzmanların yıl boyunca çocukların ilgi alanlarını anlamalarına yardımcı olur.

YouTube, dünya çapında en çok çocuklara yönelik eğlence kanalları ve blog yazarları tarafından aranır. Örneğin, meydan okumalar veya yaşam tarzı klipleri gibi gönderileri aramak, tüm sorguların %19’unu oluşturuyor. Çizgi filmler, TV şovları ve anime (%17) ikinci sırada yer alırken, bunu %15,7 ile müzik görüntüleri takip ediyor. Aramaların %15,5’ini oyun blogcuları, %10’unu ise diğer oyun içerikleri oluşturuyor. MrBeast ve SSSniperWolf, dünya çapında blog yazarları ve kanallar arasında en çok tanınan isimler arasında yer alıyor.

Çocukların en çok aranan müziği Baby Shark; Favori oyunları Brawl Stars, Fortnite, Genshin Impact ve Stumble Guys’tır.

Çizgi filmlerin ortasında en çok çocuklar yer alır. Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir 5. sezonVe eski adı MSA olan My Story Animatedarandığı görülüyor. Testere Adam, İblis avcısıVe Bir parça, animasyonlar ve en popüler filmlerin ortasında lider konumda Süper Mario Kardeşler filmi, Kara Panter: Sonsuza Kadar Wakanda, Rock Dog 3: Beat ile Savaşolarak görünür.

Bebek Köpekbalığı Öte yandan müzik kanalının çocuklar tarafından en çok aranan kanal olduğu görülmektedir. Müzikal tercihler açısından, Koreli pop grupları BLACKPINK ve BTS, Porto Rikolu sanatçı Bad Bunny ve genel olarak rap türü başkanlık görevini üstleniyor.

Aphmau, Dream ve Technoblade oyun blogu yazarları arasında en çok aranan isimler arasında yer alıyor. Roblox ve Minecraft dışında çocukların favori oyunları Brawl Stars, Fortnite, Genshin Impact ve Stumble Guys. Diğer popüler aramaların ortasında ise Gacha Life ile ilgili sorgular yer alıyor. Buna oyun görüntüleri, TikTok, küçük sinemalar ve daha fazlası dahildir.

Geçtiğimiz yıl boyunca “beluga”, “skibidi bop”, “gigachad” ve “countryhumans” çocuklar arasında en çok tanınan mizah içerikleri oldu. Fısıltıların, net seslerin, yavaş hareketlerin güven verici görüntüleri olan ASMR görüntüleri de çok popülerdi. “Asmr yeme” ve “asmr makyajı” en çok aranan başlıkların ortasında yer aldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu