Haber

Kosova Meclisi, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmasına olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı

Kosova Meclisi, yurt dışında yaşayan vatandaşların büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullanmasına olanak sağlayacak genel seçimlere ilişkin yasa tasarısını iktidar ve muhalefet milletvekillerinin oy birliği ile onayladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, yasa taslağına katkılarından dolayı yerel ve uluslararası kurumlara teşekkür etti.

Kurti, 2010 genel seçimlerinin hemen ardından seçim reformu çalışmalarının başlatıldığını ve bunun birçok usulsüzlüğe yol açtığını belirterek, “Bu kanun taslağı ile düzenlenen en önemli konular, yurt dışında seçmen kaydının oluşturulması, yurt dışında oy kullanma yöntemi, yurt dışında oy kullanma hakkı. oy kullanma, siyasi oluşumların adayları için oyların sayılması ve belirlenen kontenjanlar, daha fazla kadın milletvekili alan partilere ek mali destek sağlanması.” terimleri kullandı.

Muhalefetteki Kosova Demokrat Partisi’nin (PDK) seçim reform kurulu başkanı ve yardımcısı Abelard Tahiri, bu yasa tasarısı ile diasporanın ilk kez daha rahat oy kullanma imkanına kavuşacağını söyledi.

Yasanın diasporayı daha rahat oy kullanmalarını sağlayarak devlete yaklaştıracağını vurgulayan Tahiri, “Bu 130 maddenin 92’si baştan aşağı yeniden yazıldı, geri kalanlar düzenlendi. Yani bugün TBMM yasası çıktı. seçim değişmiyor yeni kanun çıkıyor.Taslak da 21 bölümden oluşuyor.Komisyon olarak işi ikiye ayırdık:Birinci faz Avrupa Birliği Gözlem Misyonu’nun tavsiyelerini ele aldı,ikinci faz aşaması, sonunda komisyon tekliflerine dönüştürülen parlamento gruplarının önerilerini tartıştı. söz konusu.

Milletvekili Adnan Rüstemi, seçim yasa taslağının her zaman AB gözlemcilerinin tavsiyeleri ve ilerleme raporlarındaki talepler sonucunda hazırlandığını söyledi.

Yasa tasarısına göre milletvekili adaylarının oyları belediye sayım merkezlerinde sayılacak. Milletvekili adayları ve medya temsilcilerinin sayım işlemleri sırasında belediye sayım merkezlerinde gözlemci olarak görev almaları mümkün olacaktır. Seçmenler daha fazla milletvekili adayı için oy kullanabilecek.

pazar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu