İş

SAS Vizyonuyla Türkiye Ekonomisinin Geleceği: Yapay Zeka ve Veri Analitiği

Dünyanın geleceği açısından önemli bir dönüm noktası sayılan yapay zeka ekonomisi dönemi; Bankacılık, finans, e-ticaret, kamu ve perakende gibi alanlarda faaliyet gösteren şirket ve kurumların ihtiyaçlarını önemli ölçüde şekillendiriyor. Araştırmalar, veri ve yapay zeka destekli uygulamaların, özellikle üretken yapay zeka ve güvenli yapay zeka gibi kavram ve teknolojilerin iş süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ve gelecekte her alanda etkisini önemli ölçüde artıracağını gösteriyor. Dünyanın yapay zeka ve analitik lideri SAS uzmanları, Türkiye’nin son yıllarda dijitalleşme konusunda attığı değerli adımlar sayesinde alandaki gelişimin devam edeceğini öngörüyor. Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda yapay zekanın şekillendirdiği dijital projelerin ekosistemdeki her alanda artacağı varsayılıyor.

 

SAS’ın Liderlik ve Deneyim Rolü: Sektör Lideri Çözümler

SAS, sunduğu analitik çözümlerde sektör fark etmeksizin küresel liderlik konumunu sürdürüyor. Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olan firma, bu süre zarfında 125 binin üzerinde projede yer almış ve engin tecrübesiyle sektörün gidişatına yön vermiştir. Bu deneyim, SAS’ın müşterilerine sunduğu analizlerde bilinçli karar verme süreçlerini optimize etme konusunda üstün bir yetkinlik sunmasını sağlar. Dünya çapında tanınan Fortune 100 şirketlerinin (son beş yılın ortalamasına göre) %90’ına hizmet veren şirket, iş ortaklarıyla birlikte uluslararası alanda da geniş bir etki alanını korumaya devam ediyor. Türkiye’deki yerel iş ortakları ve uluslararası danışmanlık firmaları ile güçlü bir iş birliği ağı oluşturan SAS, müşterilerine daha kapsamlı ve etkili çözümler sunmak için büyük bir özveriyle çalışmaktadır.

 

Türkiye’de 27 yıldır faaliyet gösteren SAS, büyüme trendini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Türkiye pazarındaki güçlü konumunu daha da pekiştiren şirket, finans, telekomünikasyon, perakende, üretim, holding ve kamu kurumlarına hizmet veriyor. SAS’ın çalışan sayısında son üç yılda ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan, SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri şunları söyledi: “Bu artış şirketin büyüme potansiyelini ve iş gücünün çeşitliliğini gösteriyor. SAS olarak teknoloji çağında inovasyon ve gelişimdeki liderliğimizi sürdürmek için ciddi kaynak aktarıyoruz. “Bu, SAS’ın teknolojik liderliğini korumasına ve müşterilerine en son teknolojik gelişmeleri sunmasına olanak tanıyor.”

 

Yapay Zeka ve Veri Analitiği: Gelecek Projeksiyonları

SAS olarak yapay zeka ve bilgi analitiği alanındaki çalışmalarını daha da ileri götürmeyi hedeflediklerini belirten Dr. Rasim Eğri, Yapay zeka ve bilişim biliminin 2023 yılında finans, üretim ve kamu sektörü gibi branşlarda yaygın olarak kullanılacağını gözlemledik. Genel bir değerlendirme yapmamız gerektiğinde yenilenebilir enerji, sağlık gibi alanlarda bir trend olduğunu söyleyebiliriz. hizmetler ve dijital ikizler. Dijital ikizler, tedarik zincirlerinin düzenlenmesinde ve doğal afetlerin neden olduğu aksaklıkların azaltılmasında önemli bir rol oynadı. Gerçek dünya senaryolarının simüle edilmesi, kuruluşların iklim değişikliği ve doğal afetlerin neden olduğu aksaklıklara hızlı bir şekilde yanıt vermesine olanak tanıdı. Güvenli yapay zeka ve yapay zeka sistemlerindeki önyargıların ele alınması ve azaltılması ihtiyacı daha belirgin hale geldi. “Ayrıca çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) girişimlerinin değeri daha iyi anlaşıldı” diyor.

 

Sentetik Veriler ve Etik Sorumluluk

2024 yılına ilişkin tahminlerini de paylaştı. Eğri , “2024 yılında sentetik veri üretimi, özellikle gerçek veri toplamanın zorlukları ve yavaşlığı dikkate alındığında daha gerçekçi analitik modeller oluşturmak için değerli bir alan olarak öne çıkacak. Sağlık alanındaki tıbbi araştırmacılar için sentetik tıbbi görüntü oluşturmaya yönelik uygulamalarda büyük potansiyele sahiptir. Finans dünyasında sahtekarlık tespiti ve kredi değerlendirmeleri gibi alanlarda sentetik bilgi üretimi umut verici. Sentetik veri üretiminin özellikle yaşam bilimlerinde ilaç keşfini hızlandıracağını öngörüyoruz. Bu bağlamda sentetik veri üretiminin çeşitli departmanlarda değerli bir analitik araç olarak kullanılmasını bekliyoruz. Gelecek ancak artan dijital verilerin güvenilirliği ve karar alma süreçlerinde kullanılan teknolojilerin algoritmalarının şeffaflığı ve açıklanabilirliği ile uyarlanabilir. Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte biz insanlar bu teknolojilerin etkilerini anlamak ve üzerimize düşen sorumluluğu taşımak zorundayız. Teknolojilerin sadece gündemde ya da trend olduğu için değil, sorumlu, bilinçli, şeffaf kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Yeni teknolojilerin karmaşıklaşmasına rağmen kullanımının kolaylaştığını gözlemliyoruz. Bu kullanım kolaylığı zamandan tasarruf sağlarken hatalı kararlara da yol açabiliyor. Bu nedenle odaklanılan teknoloji alanlarında uzmanlaşan bireylerin, teknolojinin işi doğru öğrenip öğrenmediğini kontrol etmesi ve gerektiğinde müdahale ederek teknolojinin doğru işi yapması için gerekli önlemleri alması gerektiğine inanıyoruz.”

Kamu ve Özel Sektörde İnovasyon ve İş Birliği

Hem özel sektörde hem de kamuda bilinçli kararların alındığı, kanıta ilişkin politikaların oluşturulduğu ve anlaşıldığı bir döneme girdiğimizin altını çizen Dr. Eğri , “SAS olarak ana stratejimizde daha hızlı ve gerçek kararların iş süreçlerine entegre edilmesine odaklanıyoruz. Hızlı ve gerçek karar vermenin önemi her geçen gün artmakta olup, gerçek zamanlı bilgilerin kullanımıyla yapılan aksiyonlar, senaryo analizleri ve simülasyonlar karar vericilere büyük avantajlar sağlamaktadır. SAS olarak karar alma süreçlerine odaklanıyor ve bu süreçleri yeni teknolojilerle yeniden tasarlıyoruz. Teknolojiyi günlük hayatta kullandığımız doğal bağlantı yöntemleriyle bütünleştirerek karar vericilerin en karmaşık teknolojileri bile rahatlıkla kullanabilmesini sağlıyoruz. Bilgi analitiği ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla SAS’ın kamu sektöründe yürüttüğü projelerin sayısı artarken, bu alanın kapsamı da daha da genişliyor. “SAS, kamu kurumlarıyla yaptığı işbirlikleri ile kurumun bilgi havuzunu analiz etmesine ve faaliyetlerini daha verimli hale getirmesine yardımcı oluyor.” diyor.

SAS Türkiye, tüm şubelerinde üç ana hedefe odaklanan aktif bir destek stratejisi izlemektedir. Bu stratejinin ilki hem kamuda hem de özel sektörde veri odaklı dijital dönüşümün liderliğini üstlenmek, şirket ve kurumlara veri analitiği ve yapay zeka konusunda rehberlik etmektir. Bir diğer nokta ise çalışanların dijital becerilerini geliştirmek. Ayrıca SAS, Türkiye’deki iş ortağı ekosistemi aracılığıyla Türk mühendis ve veri bilimcilerinin analitik çalışmalarını uluslararası düzeyde teşvik ederek ülke çapında ihracat potansiyeli yaratmayı, yerel veri bilimi yetkinlik geliştirme merkezi ile mesleği daha da güçlendirmeyi hedefliyor. SAS Türkiye, Türkiye’deki veri bilimcileri ve veri analistleri ile Ar-Ge çalışmaları yürüterek bu temel hedeflerini bir adım daha ileriye taşımayı ve örnek analitik projeler yaratmayı amaçlamaktadır.

Geleceğe Doğru Adımlar: SAS’ın 2024 Vizyonu

SAS, geçmişte olduğu gibi 2024 yılında da Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde öncü rol oynamayı hedefliyor. Şirket, yapay zeka, makine öğrenimi, bilgi analitiği, dijital ikizler ve IoT gibi teknolojileri kullanarak dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Bu bağlamda şirketlerin bilgilerini analiz ederek, daha iyi kararlar almalarına ve müşteri deneyimini iyileştirmelerine yardımcı olacak çözümler sunarak destek olmaya devam edecek.

SAS Türkiye’nin 2024 hedeflerinden biri de Türkiye’deki şirketlerin yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanmasını teşvik etmek. Bu kapsamda şirketlere yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek. Özellikle sağlık ve yaşam bilimleri alanında yapay zeka tabanlı çalışmalara öncülük edecek olan SAS, kamu sektöründe veri odaklı dijital dönüşüme güç vermeye devam ederken, finans departmanında veri odaklı dijital dönüşümü desteklemeye odaklanacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ladikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu