Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Afrikalı liderlerle görüştü

Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelensky, Afrika devlet başkanları ve üst düzey temsilcilerden oluşan bir heyet ile Kiev’de bir araya geldi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin diplomatik temasları sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugün Afrika devlet liderleri ve üst düzey temsilcilerden oluşan bir heyeti başkent Kiev’de ağırladı. Zelenskiy, Güney Afrika Devlet Lideri Cyril Ramaphosa, Senegal Devlet Lideri Macky Sall, Zambiya Devlet Lideri Hakainde Hichilema, Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly, Komor Devlet Lideri Azali Assoumani, Kongo Cumhurbaşkanlığı Kabine Yöneticisi Florent Ntsiba ve Uganda Devlet Başkanlığı Elçisi Ruhakana Rugunda ile bir araya geldi.

Afrika devlet başkanlarının barış görüşmelerine katılmasının önemine değinen Zelenskiy, “Önceliğimiz ‘Barış Formülü’. Afrika devletlerini hazırladığımız Küresel Barış Zirvesi’ne katılmaya davet ettim. Görüşlerini sunmaya çağırdım. Rusya tarafından işlenen savaş suçlarının sonuçlarının nasıl üstesinden gelineceği ve saldırganlığın tekrarının nasıl önleneceği.” oldum” dedi.

Gıda krizi konularına değinen Zelenskiy, “Afrikalı liderlere, gıda güvenliği ve özellikle tahıl merkezlerinin oluşturulması için birlikte daha fazlasını nasıl yapabileceğimiz konusunda fikirlerini sordum. Birleşmiş Milletler (BM) tüm gücünü geri getirmeli. Bu acımasız Rus saldırganlığını durdurmalı, topraklarımızı ve insanlarımızı Rus emperyalizminden kurtarmalıyız. Bunun için küresel bir çaba gerekiyor” dedi.

Afrika’dan “gerilimi azaltın” çağrısı

Güney Afrika Devlet Lideri Cyril Ramaphosa, Afrikalı liderlerin “Afrika Perspektifi”ni sunmak için Kiev’e geldiğini belirterek, her iki tarafı da bölgedeki gerilimi düşürmeye çağırdı. Ramaphosa, çatışmaların Afrika’yı olumsuz etkilediğini ve ülkelerin egemenliklerine saygı duyulması gerektiğini söyledi. Zambiya Devlet Lideri Hakainde Hichilema, “Hayat evrensel ve biz insanların hayatını korumalıyız. Ukraynalı ve Rusların da hayatını.” – Kiev

turhal-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu