Ekonomi

AKİB’den ağustos ayında 1,44 milyar dolarlık ihracat

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ağustos ayında 1 milyar 446 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Romanya, Fransa, Hollanda, Cezayir, Suudi Arabistan ve Yunanistan pazarlarında ilerleme kaydetti. Ağustos ayında en güçlü performansını kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat bölümlerinde gerçekleştiren AKİB, söz konusu dönemde ülke ihracatına yüzde 7,8 katkı sağladı.

AKİB Koordinatör Lideri R. Onur Kılıçer, dünya ekonomisinin üretim ve ticaret hacminde sakin bir seyir izlediğini, emtia fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandığını, bu gelişmelerden bölgesel ihracatın da olumsuz etkilendiğini belirtti. Küresel arenadaki tüm olumsuzluklara rağmen ihracat hedeflerine ulaşma çabasında olduklarını belirten Kılıçer, bir yandan ana pazarlardaki faaliyetlerini güçlendirmek, diğer yandan yeni pazarlar bulmak için çok yönlü çalışmalara devam ettiklerini belirtti. .

“Doğru finansman modellerinin doğru zamanda hayata geçirilmesi büyük hedeflerin önünü açacaktır.”

İhracat hedeflerine ulaşmada uygun finansmanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Kılıçer, son dönemde artan finansman ihtiyacının karşılanması yönünde yapılan hamlelerin olumlu etkilerini en kısa sürede görmeyi umduklarını söyledi. Kılıçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde 11 bankanın geçtiğimiz ay başlattığı 1 milyar dolarlık kredi paketinin, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve katma değerli ihracatın artırılması açısından büyük fayda sağlayacağını belirtti. Doğru finansman modellerini doğru zamanda hayata geçirmenin büyük hedeflere ulaşmanın önünü açacağını belirten Kılıçer, “Paket çerçevesinde ihracatçı firmalar maksimum 5 milyon liraya kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek. dolar veya 100 milyon TL. İhracatçılarımız döner veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecek. Paketin kurallara uygun olarak genişletilmesini ve daha fazla ihracatçımızın uygun koşullarla kredi almasını umuyoruz. İhracat büyümemizi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilmemiz ve küresel piyasalarda kazanımlarımızı koruyabilmemiz için özellikle finansman alanında ihracatı artırıcı ve destekleyici düzenlemeler artarak devam edecektir. Yeşil dönüşüme ilişkin bankalarla farklı finansman mekanizmalarının geliştirilmesi” ve bunun Bu uygulama, en değerli ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’nde kazanımlarımızı korumamıza ve rekabet gücümüzü güçlendirmemize olanak tanıyacak” dedi.

“En çok ihracat yaptığımız sektörler kimya, demir-çelik ve hububat-bakliyattır.”

AKİB’in, Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri başta olmak üzere birçok il ve ilçeden 25 bini aşkın üyesiyle, zorlu kurallara rağmen “İhracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü desteğini sürdürdüğünü belirten Kılıçer, ” Ağustos ayında AKİB bölgesinden ülkemize 1 milyar 446 milyon kişi geldi.” Türkiye’nin ağustos ayındaki 21 milyar 619 milyon dolarlık ihracatını yüzde 7,8 oranında destekleyen Birliğimiz, en güçlü performansı kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörlerinde elde ederken, Romanya, Fransa, Hollanda, Cezayir, Suudi Arabistan ve ” Yunanistan kendi pazarlarında ihracat hacminde önemli artışlar elde etti” dedi.

AKİB çatısı altındaki 8 ana sendikanın ağustos ayındaki performansını değerlendiren Kılıçer, şunları söyledi:

“Yılın 8’inci ayında en fazla ihracatı 537,5 milyon dolar değerle Akdeniz Kimyevi Elementler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ise 297,2 milyon dolar değerle ikinci oldu. Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlar ve Yağlar Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 218,6 milyon dolarlık değerle üçüncü sırada yer aldı.Yine Ağustos ayında Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 94,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. “Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 79,5 milyon dolarlık, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 30,8 milyon dolarlık, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 24,8 milyon dolar elde etti.”

En fazla ihracat Hollanda, Irak ve İspanya’ya yapılıyor

Türkiye ve Akdeniz’in üretim gücünü en iyi şekilde kullanan Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya pazarlarında AKİB’in ağustos ayındaki ihracatını değerlendiren Kılıçer, şöyle devam etti: :

“AKİB olarak ağustos ayında en fazla ihracatı yüzde 110 artışla 146,6 milyon dolar değerle Hollanda’ya gerçekleştirdik. Irak 134,3 milyon dolar pahalı değerle ikinci, İspanya ise 79,5 milyon dolar fiyatla üçüncü sırada yer aldı. En çok ihracat yaptığımız ülkeleri incelediğimizde yüzde 173 artış ve 71,3 milyon dolar değerle Romanya, yüzde 124 artışla Fransa ve yüzde 124 artışla Fransa ilk üç sırayı aldı. 64,9 milyon dolar değerle Hollanda, yüzde 110 artış ve 146,6 milyon dolar değerle Hollanda’yı takip etti. “Bu ülkeyi yüzde 96 artış ve 32,6 milyon dolar ile Cezayir, yüzde 57 artış ve 25,4 milyon dolar ile Suudi Arabistan ve Yunanistan takip ediyor.” Yüzde 57 artışla 16,3 milyon dolar.”

AKİB Koordinatör Lideri R. Onur Kılıçer, Ocak-Ağustos 2023 döneminde 9 milyar 774 milyon dolarlık ihracat değerine ulaşıldığını, son 12 aylık ihracat performansının ise 15,68 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu